Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2007 13:56 - Митология свързана с вампирите (11)
Автор: seadiver Категория: Други   
Прочетен: 2504 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2007 13:57


МАРА

image

Марата представлява най-общо казано зъл женски дух, нощен демон, причиняващ кошмари. Много прилича на сукубите и инкубите, но й липсва основният сексуален елемент, присъщ на тези демони. 

Корените на това поверие са много дълбоки. Възможно е Мара да идва при нас чак от прото-Индоевропейската религия. Според American Heritage Dictionary, думата може да се проследи от индоевропейския корен *mer, означаващ "изтривам" или "вредя". От същия корен вероятно са славянската mora, ирланската фея Мориган и будисткият демон Мара. Прото-германското име на този демон е *marōn, а староанглийското му наименование е mжre. В английският фолклор много от функциите на Мара са иззети от вещиците. Германците пък са прехвърлили функциите на Мара върху елфите (на немски кошмар е Albtraum - "елфин сън"). Според Dictionnaire de l"Acadйmie franзaise, френската дума cauchemar е дошла от среднодатски (букв. "спи-мара"). В Норвежки/Датски думата за кошмар е mareritt/mareridt (букв. "езда на мара"). Исландската дума martrцр означава същото нещо, докато шведската mardrцm се превежда като "сън на мара".

И така, какво точно е Мара? Има различни теории по въпроса. Тя се появява ту като красиво момиче, ту като грозна вещица. Понякога приема формата на кон с огнени очи (mare на английски означава кобила). Смятало се е, че Мара е нематериално създание и може да влиза през ключалки или под врати. Тя сяда върху гърдите на спящия, "язди" го и причинява кошмари. Тежестта на Мара може да причини дихателни проблеми или чувство на задух (явление, познато като парализа по време на сън).
 
Мара "язди" и коне през нощта, като напълно ги изтощава до сутринта. Понякога тя заплита косите и гривите на жертвите си - оригинално обяснение за явлението сплъстена коса. Мара "язди" дори дърветата и оплита клоните им. 

Според някои документи Мара е духът на момиче, починало некръстено. Понякога се влюбва в жертвата си и кошмарите преследват нещастника до края на дните му. Казват, че често пъха ръка в устата на сънуващия и брои зъбите му. Ако успее, човекът задължително умира. 

В Мара може да се превърне и реещият се дух на всяка спяща зла жена, особено ако върху нея тегне проклятие. В такъв случай изходът е да се установи коя и жената и да й се каже ясно три пъти "ти си Мара". Този ритуал я освобождава от това й състояние.

Мара пие човешка кръв. Особено обича кръвта на малките деца. Може да бъде объркана от простички неща като разсипани по пода зрънца или обувки, поставени наопаки до леглото. Може да бъде убита с нож или с какъвто и да е остър инструмент.




Тагове:   митология,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: seadiver
Категория: Други
Прочетен: 49279
Постинги: 31
Коментари: 20
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930